Your Cart

Irak – Mosulin kristityt, ei paluuta kotiin

Mosul oli aikoinaan kaunis kaupunki. Nyt, raunioita on kaikkialla. Rakennukset ovat täysin tuhoutuneita, autoissa luodinreikiä. Elämä jatkuu Mosulissa kaikesta tuhosta huolimatta. Kristityt pyrkivät kuitenkin parhaansa mukaan pysymään etäällä.

Kaupunki on Irakin Niiniven kuvernoraatin keskus, alueen, jossa suurin osa maan kristityistä on asunut vuosisatojen ajan.

Kristityt ovat kuitenkin pitkään pitäneet Mosulia vaarallisena. Heidän eksoduksensa alkoi kauan ennen kuin Isis perusti Mosuliin Irakin päämajansa. Kaupunki oli Isisin vallassa vuodesta 2014 sen vapautukseen vuonna 2017. Silti kristityt tekevät selväksi, että heidän eksoduksensa Mosulista on lopullinen. Heille, paluuta ei ole.

Kaupungin ja luottamuksen raunioilla

”Isisin Mosulin ja Niiniven tasangon valloituksessa oli kristittyjen kannalta kyse paljon enemmästä kuin vain miehityksestä”, kertoo Isä Albert, katolinen pappi Bagdadista. ”Kyse on luottamuksesta. Isis särki yhteisön, eivätkä kristityt enää voi olla osa sitä.”

”Puolet Mosulin siviileistä liittyi Isisiin”, Isä Albert jatkaa. ”Kristityt näkivät useita videoita sosiaalisessa mediassa, kuinka siviilit toivottivat Isisin tervetulleeksi kesäkuussa 2014. Kuinka he enää voisivat luottaa heihin?”

”Mielenlaatu Isisin suhteen ei syntynyt vuonna 2014”, sanoo Samer, Mosulista kotoisin oleva kristitty. ”Se oli tavallaan tulosta mielenlaadusta, joka jo oli olemassa Mosulissa.”

Hän lisää: ”Paikalliset kristityt sanovat, että heidän naapurinsa veivät kaiken heidän kodeistaan. Isis vei isoimmat, suuret laitokset. Mutta musliminaapurit veivät ja varastivat kristittyjen kodit. Nämä haavat eivät tule paranemaan.”

Toisaalla Niiniven tasangoilla on nähty, kuinka kristityt hitaasti ja varovaisesti palaavat koteihinsa. Mosulissa tilanne on toinen. Ennen Isisiä kaupungissa asui useita tuhansia kristittyjä. Nyt, alle sata on palannut. Luottamuksen puute, turvallisuuden puute ja läpeensä tuhoutunut kaupunki ovat monelle liikaa.

”Ei tulevaisuutta Irakissa”

Vaikka monet Mosulista kotoisin olevat kristityt eivät palaa pysyvästi, on tavallista, että he vierailevat kaupungissa usein. Tuhottunakin Mosul on yhä kuvernoraatin hallinnollinen pääkaupunki. Halusivatpa kristityt tai eivät, arkipäivän asiat vaativat usein kaupungissa käymistä.

Nadia on 22-vuotias kristitty, joka kasvoi Mosulissa. Hän ei suostu palaamaan, mutta kuten monet muut, matkustaa sinne säännöllisesti. Hän kertoo: ”Mosul ei koskaan palaa ennalleen; olemme jatkuvasti valmiita pakenemaan. Kaupunki näyttää valjulta.”

Nadia ei haluaisi käydä Mosulissa, mutta hän haluaa yliopistotutkinnon. ”Sen se vaatii, Mosulissa käymisen. Kurdistan ei tarjonnut meille mitään, yksityinen yliopisto siellä maksaa paljon rahaa”, Nadia selittää. Siitä syystä hän uhmaa sekä Mosulin, että matkustamisen vaaroja.

Haasteista huolimatta Nadia on päättänyt, että Isis ei riistä häneltä koulutusta, kuten se riisti häneltä kotikaupungin. ”Opetuksen taso Mosulin yliopistossa on matala, koska käymme siellä vain kolmena päivänä viikossa. Mutta kaikki tavoittelevat todistusta, se on tärkein.”

Akram-niminen mies on myös Mosulista lähtenyt kristitty, joka ei suostu asumaan siellä, mutta matkustaa kaupunkiin töihin. Katsellessaan aiemmin kodikseen kutsumaansa kaupunkia, hän näkee ainoastaan surua ja tuskallisia muistoja. ”Meillä kristityillä ei ole tulevaisuutta Irakissa”, hän sanoo.

Erityisen huolissaan hän on Mosulin länsiosasta. Kaupungin rauniot kätkevät siellä yhä piilottelevat Isisin sotilaat.

”Mielestäni Länsi-Mosulissa on kaksi huolenaihetta. Ensiksikin tuho, toiseksi turvallisuus”, Akram selittää. ”Hallitus ei myönnä, että Isis on siellä yhä… Voitonjulistuksen jälkeen, mitään ei ole tapahtunut.”

Mosulin kristityt Nahlan laaksossa

Ruoka-apumme vastaanottaja Nahlan laaksossa.

Mosulin tilanne on kiistämättä kohentunut, eihän se enää ole Isisin vallassa. Mutta Isisin jättämät haavat ovat syviä. Ilman turvallisuutta tai jälleenrakennusta, kristityt eivät ota riskiä tehdäkseen Mosulista jälleen kotinsa.

Irakin Kurdistanissa, Nahlan laaksossa tukemamme kristityt ovat juuri Mosulista paenneita. Osa sinne alun perin paenneista kristityistä on sodan päätyttyä muuttanut muualle, mutta 75 Mosulista paenneelle perheelle Nahla näyttäisi tulleen pysyväksi kodiksi. Jotta laakson asukkaat pääsisivät todella uuden elämän alkuun, tämän vuoden joulukampanjallamme pyrimme kustantamaan leipomon rakentamisen Nahlaan. Leipomo toisi leivän lisäksi asukkaille työtä ja toimeentuloa. Halutessasi voit osallistua leipomohankkeeseen, ja Mosulista paenneiden kristittyjen omille jaloilleen nostamiseen, käyttämällä viitenumeroa 872 72.

Lähteet: International Christian Concern, Marttyyrien Ääni

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print