Your Cart

Kommunismi, kristinusko ja sota Kiinan sieluista

Zhuyang-seurakunnan uskovat rukoilevat viranomaisten tuhoaman kirkkonsa raunioilla.

Kukoistavien diplomaatti- ja kauppasuhteiden julkisivun takana kiinalaiset kristityt elävät epävarmuudessa peläten ratsioita, joiden tarkoituksena on mukauttaa uskonto kommunistiseen agendaan.

Koska Kiinan kommunismi vaatii täydellistä omistautumista, hallitus katsoo nopeasti kasvavien kristillisten seurakuntien olevan uhka ja yrittää tukahduttaa niiden kasvun. Viime vuosina viranomaiset ovat tehneet toistuvasti hyökkäyksiä sekä kotiseurakuntiin että Kolme Itse -kirkkoihin, jotka ennen ovat olleet hyökkäyksiltä suojassa valtionkirkkoasemansa ansiosta.

Gu Yuese

Erityisesti Zhejiangin provinssissa käynnissä ollut ristienpoistokampanja aiheutti laajan kristittyjen protestin koko maakunnassa. Hallitus vastasi pidättämällä satoja kristittyjä mukaan lukien Gu Yuesen. Hän toimi puheenjohtajana Hangzhoun Kiinan kristillisessä neuvostossa eli Kiinan kristillisen neuvoston paikallisosastossa, joka Kolme Itse -kirkon ohella muodostaa Kiinan kaksi valtiojohtoista kristillistä järjestöä. Gu Yuese syrjäytettiin Kiinan suurimman jättikirkon, Chongyi-kirkon senioripastorin asemasta ja pidätettiin syytettynä kavalluksesta. Tapaus oli huomattavin sitten kulttuurivallankumouksen. Gu Yuese pääsi vapaaksi takuita vastaan, mutta hänet pidätettiin uudelleen 7. tammikuuta 2017. Syytteenä oli edelleen kavallus.

Zhang Shaojie

Zhang Shaojie, toinen Kolme Itse -kirkon pastori, on ollut vangittuna marraskuusta 2013 lähtien. Hänet tuomittiin 12 vuoden vankeuteen heinäkuussa 2014. Hän kertoi perheelleen hiljattain, ettei tiedä kuinka pitkään hän enää kestää jatkuvaa kidutusta. Hän on saanut tavata perheenjäseniään kerran kuukaudessa, mutta kiellettyihin keskustelunaiheisiin kuuluvat ulkomaailman uutiset sekä kaikki negatiivinen Shaojien kohtelusta vankilassa. Vankilasta vapautetut sanovat miehen olevan ”tuskin elossa”.

Vaikka Zhang Shaojiella ei ole mahdollisuutta kertoa pahoinpitelyistä, joita hän joutuu kestämään, Yang Hua, Guiyangin laajimman kotikirkon pastori, kuvailee joitakin keinoja, joilla syyttäjät kiduttivat häntä saadakseen hänet tunnustamaan valheelliset syytökset. Yang Huan asianajajien mukaan hänen jaloilleen asetettiin raskaat painot ja hänet uhattiin tappaa. Myös hänen vaimoaan ja lapsiaan uhattiin vahingoittaa. Hänet pidätettiin joulukuussa 2015 seurakuntaan tehdyn ratsian yhteydessä, jolloin hän yritti estää poliiseja takavarikoimasta seurakunnalle kuuluvaa kovalevyä mielivaltaisen hyökkäyksen aikana. Kun Yang Hua oli määrä vapauttaa, hänen vaimonsa saapui noutamaan miestään, mutta näki viranomaisten ohjaavan mustalla hupulla peitetyn miehensä rekisteritunnuksettomaan autoon. Tammikuun loppupuolella 2016 pastorin perhe sai ilmoituksen, että Yangia vastaan on nostettu syytteet ”valtiosalaisuuksien paljastamisesta”. Hänet tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen tammikuussa 2017.

Kiina jatkaa omien uskonnonvapauspykäliensä rikkomista ja panee alulle yksityiskohtaisia sortotoimenpiteitä kristittyjä kohtaan. Valitettavasti tällaisten väärinkäytösten lisääntyminen saattaa yltyä. Esimerkiksi Henanin seurakunnat saivat 22.7.2017 päivätyn ilmoituksen, jossa ilmoitettiin hallituksen tutkintaryhmästä, jonka tehtävänä on arvioida, miten uskontoa opettavat henkilöt koulutetaan ja kuinka nuorille aikuisille suunnatut raamatunopinnot ja kesäleirit hoidetaan. Tämä asettaa kristinuskon opettajat yhä suuremman painostuksen alle. Seurakuntia on myös painostettu yhdistymään ja hallituksen valvonnan alle. Ne jotka kieltäytyvät, saavat sanktioita.

Sen jälkeen, kun nykyinen Kiinan presidentti Xi Jinping tuli valtaan vuonna 2013, kristittyjen asema on heikentynyt huonoimmilleen sitten kulttuurivallankumouksen. Kiina peittää nämä julmuudet taloudellisen menestyksen ja ulkomaisen diplomatian taakse toivoen, että sen kauppakumppanit eivät kiinnitä niihin huomiota. Koska hyvän kansainvälisen imagon säilyttäminen on kuitenkin tärkeää, Kiina toisinaan reagoi positiivisella tavalla kielteiseen julkisuuteen vapauttamalla vangittuja kristittyjä silloin, kun tapaukset saavat kansainvälistä huomiota. Tämän takia uskovien auttaminen eri puolilla maailmaa on äärimmäisen tärkeää. Tietoisuuden levittäminen sekä väärinkäytösten avoin tuomitseminen ovat tehokkaimmat vaikuttamistavat.

Lähde: China Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print