Egypti – Osa syytteistä kumottu, vankeus jatkuu

Bishoy Armia Bouloksen vankeus jatkuu. Kuva: Morning Star NewsAiemmin Mohammed Hegazyna tunnettua Bishoy Armia Boulosta vastaan nostetuista kolmesta syytteestä kaksi on kumottu, mutta vankeus jatkuu. Islamista kristinuskoon kääntynyt Boulos oli tuomittu viideksi vuodeksi vankeuteen, koska hän dokumentoi kristittyjen vastaista väkivaltaa. Hän joutui kuitenkin jäämään vankilaan, sillä häntä vastaan on nostettu myös herjaussyytteet.

Boulos todettiin sunnuntaina 28. joulukuuta syyttömäksi tiedon levittämiseen, jonka tarkoitus oli ”vahingoittaa yleisiä intressejä” sekä valheellisten uutisten levittämisestä, jotka ”olivat omiaan heikentämään” Egyptin ”mainetta” tai vahingoittamaan ”maan kansallisia intressejä”. Hänen kuitenkin todettiin syyllistyneen kolmanteen rikokseen, jota ei eritelty, mutta sen oletetaan liittyvän kansanryhmien väliseen väkivaltaan yllyttämiseen ja hänet tuomittiin siitä vuodeksi vankilaan.

Koska Boulos on jo ollut vankilassa yli vuoden odottamassa oikeudenkäyntiä ja vetoomusoikeudenkäyntiä, hänet olisi pitänyt vapauttaa. Niin ei kuitenkaan tehty, koska kaksi islamistista lakimiestä nosti viisi vuotta sitten häntä vastaan syytteet herjauksesta. Asianajajat uskovat valtion ottaneen aktiivisen roolin Bouloksen rankaisemiseksi islamista kristinuskoon kääntymisestä, sillä herjaussyytteet ovat jo vanhentuneet ja lain mukaan hänen olisi pitänyt päästä vapaaksi takuita vastaan.

Karam Ghobriel, yksi Boulosin asianajajista sanoo, että ”ei ole toivoa”, että sisäministeriö vapauttaisi Boulosin lähiaikoina.

– Morning Star News

2 replies
 1. Esa Rintala
  Esa Rintala says:

  Mikä on amnesty /suomi tai amnesty internationalin kanta noin ylipäätään vainottujen kristittyjen suhteen ja Bisohoy Armia Boulosin suhteen? Nehän laittaa vatoomuksia liikkeelle muutaman ihmisen kohdalla. Mutta käykö niin, että jos sen kautta laittaa vetoomuksen vainotun kristityn puolesta, niin nimiä ei Amnestyn ystäviltä kerry? Siellähän toimitaan YK:n ihmisioikeuksien noudattamisesta käsin ja mm. seksuaalinen suuntautuminen on saanut oman osastonsa. Heidän porukassaan sanan mukaan ojentautuva kristitty erottuu taatusti joukosta.

 2. Marttyyrien Aani
  Marttyyrien Aani says:

  Amnesty on tehnyt ansiokasta vetoomustyötä useiden uskonsa tähden vangittujen kristittyjen puolesta, esimerkiksi Sudanissa vangittuna olleen Mariyam Yahia Ibrahimin ja iranilaisten Youcef Nadarkhanin ja Hamid Pourmandin puolesta. Tällä hetkellä Amnestyn omantunnon vankien listalla ovat ainakin Kiinassa uskonsa tähden vangittuna ollut Gao Zhisheng (joka on nyt kotiarestissa) ja Vietnamissa vangittu katolinen pappi Nguyen Van Ly. Koska Amnestyn toimialaa on koko ihmisoikeuksien laaja kenttä, heillä ei luonnollisestikaan ole resursseja paneutua juuri vainottujen kristittyjen asiaan niin syvällisesti kuin esimerkiksi Marttyyrien Ääni -järjestöillä.
  Vetoomukset eivät myöskään aina ole paras tapa vaikuttaa vangittujen hyväksi, joskus niistä voi olla jopa haittaa, joten vetoomuskampanjaan ryhtyminen harkitaan myös meillä Marttyyrien Äänessä aina yksilökohtaisesti.

Comments are closed.