Your Cart

Hindunationalisti Intian seuraavaksi presidentiksi

Ram Nath Kovind. Kuva: Wikipedia

Ram Nath Kovind on torstaina 20. heinäkuuta julistettu ennakko-odotusten mukaisesti Intian seuraavaksi presidentiksi. Intiassa presidentin valinnasta äänestävät parlamentin jäsenistä koostuvat valitsijamiehet. Valintaansa ennen Kovind on toiminut Biharin osavaltion kuvernöörinä ja edustaa samaa BJP-puoluetta kuin pääministeri Narendra Modi. Kovindin valinnan uskotaan siten vahvistavan ennestään Modin ja BJP-puolueen valtaa.

Kovind on Intian historian toinen dalit-taustainen presidentti. Dalitit, eli ”koskemattomat”, edustavat Intian yhteiskunnassa alinta luokkaa ja kohtaavat syrjintää ja halveksuntaa. Taustansa vuoksi Kovindin valintaa voisi siten pitää hyvänä asiana Intian kristittyjen kannalta, mutta suurin osa Intian kristityistä ja muista vähemmistöistä toivoi toisen presidenttiehdokkaan, Meira Kumarin, tulevan valituksi.

Kovind on aiemmissa lausunnoissaan tuonut ilmi olevansa avoimesti hindunationalistinen ja hän on muun muassa sanonut, että ”islam ja kristinusko ovat vieraita Intialle”. Lisäksi hänen tiedetään kannattavan BJP:n alaisuuteen kuuluvaa RSS-puoluetta, äärinationalistista ja puolisotilaallista ryhmää, joka on aiemmin ollut useiden kristittyjen vastaisten iskujen takana. ”Vaikka Kovind ei ole ollut RSS:n aktiivinen jäsen sinänsä, hän on aina ollut ideologisesti samassa veneessä”, sanoi hänen läheinen tuttavansa, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Kovindin haastaja, Meira Kumar, puolestaan kertoi käyvänsä kampanjaansa tasa-arvon sekä demokraattisiin arvoihin kuuluvan ilmaisun- ja sananvapauden puolesta ja vastustavansa vallitsevaa pelon ilmapiiriä.

Modin tultua pääministeriksi Intian kristittyjen asema on jatkuvasti heikentynyt ja väkivaltaiset hyökkäykset heitä vastaan ovat kiihtyneet sekä levinneet uusille alueille. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä, Punjabin provinssissa ammuttiin lauantaina 15. heinäkuuta kuoliaaksi pastori Sultan Masih rukoushuoneensa edessä. Pastorin kerrotaan saaneen uhkauksia vähän aikaa sitten. Punjabin osavaltio on aiemmin ollut kristittyjen kannalta turvallista aluetta, sillä siellä asuu paljon sikhejä, jotka hekin ovat vähemmistöä.

Lähteet: The Times of India, Reuters, News Nation, Firstpost, Hindustan Times, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print