Your Cart

Maailmalla valmistaudutaan jouluun

Itäisessä Afrikassa tukemassamme kristityiksi kääntyneille naisille tarkoitetussa turvakodissa valmistaudutaan myös jouluun.

Joulu lähestyy, ja kristityt eri maissa valmistautuvat parhaillaan sen viettoon. Miltä siis näyttää tuleva joulu maissa, joissa kristittynä eläminen on vaikeaa? Esimerkiksi Syyriassa, Irakissa, Iranissa, Indonesiassa ja Malesiassa?

Kahdeksan vuotta kestäneestä sisällissodasta kärsineessä Syyriassa Damaskoksen kaupunki on julistettu joulupääkaupungiksi, ja viranomaiset koristelevat sitä parhaillaan. Viime vuosi oli ensimmäinen sodan jälkeinen vuosi, kun Damaskoksessa vietettiin joulua. Koristeita on aseteltu erityisesti kristittyjen asuinalueille. Paikalliset kuitenkin moittivat joulukoristeita mauttomiksi ja kritisoivat hallintoa siitä, että vähäisiä resursseja käytetään koristeisiin, kun ne voitaisiin sen sijaan käyttää sodan aiheuttamien tuhojen korjaamiseen. Päinvastoin kuin oli tarkoitus, joulukoristeet ovat monille tuskallinen muistutus vuosia kestäneestä sodasta ja sen aiheuttamista menetyksistä. Joulu on siis palannut Syyriaan, mutta jouluhengen löytyminen uudelleen voi kestää jopa sukupolvia.

Syyrian itäisessä naapurimaassa Irakissa maan suurin kristillinen yhteisö, kaldealaiskatoliset, ovat peruneet joulun juhlistamisen solidaarisuuden osoituksena maassa käynnissä oleville mielenosoituksille. Mielenosoittajat, kristityt ja muslimit yhdessä, vaativat oikeuksiaan ja korruptiosta vapaata hallintoa. Viranomaiset ovat vastanneet mielenosoituksiin väkivaltaisesti: yli 400 on kuollut ja yli 15.000 loukkaantunut. Tänä jouluna kaldealaiskirkoissa rukoillaan rauhaa.

Iranilaiset ovat uhmanneet viranomaisia viettämällä joulua salaa. Kuva: My Treedom

Myös Iranissa on ollut laajoja mielenosoituksia, jotka käynnistyivät, kun bensan hintaa korotettiin yllättäen merkittävästi. Vaikka bensan hinnan korotus laukaisi mielenosoitukset, taustalla on pitkään kytenyt tavallisten kansalaisten tyytymättömyys hallintoa kohtaan. Satoja on kuollut ja tuhansia loukkaantunut. Noin 7000 ihmistä on pidätetty. Perinteisesti joulun seutu on Iranissa ollut aikaa, jolloin viranomaiset ovat pidättäneet runsaasti kristittyjä. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että viranomaisilla on täysi työ hillitä mielenosoituksia eikä ainakaan vielä ole kuulunut uutisia kristittyjen pidätyksistä.

Indonesiassa turvatoimia on kiristetty sen takaamiseksi, että joulun ja uudenvuoden juhlista selvitään ilman terrori-iskuja. Juhlapyhiä valvomaan on asetettu 160.000 turvallisuudesta vastaavaa viranomaista. Viime vuonna Indonesian noin 50.000 seurakuntaa turvasi 90.000 turvallisuusviranomaista.

Indonesian naapurimaassa Malesiassa Sabahin osavaltiossa kuvernööri on julistanut myös jouluaaton vapaapäiväksi. Aiemmin ainoastaan joulupäivä on ollut vapaapäivä. Kuvernööri Mohd Safien mukaan tämä on osavaltion eri uskontojen välisen solidaarisuuden ja harmonian osoitus. ”En ole ainoastaan muslimien, vaan myös kristittyjen kuvernööri, hekin äänestivät minua”, Mohd Safie toteaa. Sabahin osavaltiossa noin neljäsosa asukkaista on kristittyjä. Ääri-islamismi on viime vuosina ollut nousussa Malesiassa ja islaminusko on vahva osa yhteiskuntaa – etnisten malaijien on laitonta luopua islamista. Sen vuoksi kristillisen juhlapyhän kunnioittaminen oli rohkea päätös.

”Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.” Anna Herra tämän sanoman tuoda toivoa ja iloa heille, jotka Sinun Nimesi vuoksi kärsivät. Suo armossasi, että tämä Sana sulattaisi tämän joulun aikaan kaikki kylmenneet ja paatuneet sydämet ja mahdollisimman moni löytäisi tiensä seimen lapsen luo ja sitä kautta Ristin juurelle, parannukseen ja pelastukseen.

Näiden uutisten myötä keskiviikon rukousaiheet jäävät joulutauolle 8. tammikuuta asti. Pdf-löytyy tästä.

Lähteet: International Christian Concern, UCAnews, The Levant News, Amnesty International

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print