Your Cart

Sri Lankan kristityt, kahden tulen välissä

Pyhäkoulu kokoontuu tuhotun rukoushuoneen raunioilla Sri Lankassa.

Hyökkäykset ja muu kristittyjen vastainen toiminta ovat kiihtyneet Sri Lankassa tänä vuonna, Sri Lankan kristittyjä edustavasta NCEASL:stä kerrotaan.

”Viime kuussa oli enemmän selkkauksia kuin aiempina kuukausina”, Sri Lankan evankelisen allianssin (National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka, NCEASL) asianajaja kertoo.

NCEASL on dokumentoinut 67 kristittyjen vastaista hyökkäystä Sri Lankassa tammikuun ja syyskuun välillä. Suurimmassa osassa tapauksista kyse on väkivallasta tai uhkauksista kristittyjä vastaan. Sen lisäksi kristityt kohtaavat syrjintää, valheellisia syytteitä ja vaatimuksia sulkea seurakunnat.

Esimerkiksi heinäkuussa neljä buddhalaismunkkia ja noin 20 kyläläistä kokoontuivat paikallisen helluntaiseurakunnan edustalle sunnuntaisen jumalanpalveluksen lähestyessä loppuaan. Seurakuntalaisten alkaessa tulla ulos rukoushuoneesta, kyläläiset huusivat heille loukkauksia ja jopa tappouhkauksia. Munkit lähestyivät pastoria ja vaativat, että hän lopettaa kristilliset kokoontumiset kyseisessä kylässä. He myös uhkasivat vahingoittaa kristittyjä, jos he jatkaisivat kokoontumista.

Sri Lankan väestö on noin 70 prosenttia buddhalaisia ja 13 prosenttia hinduja.

NCEASL:stä kerrotaan, että buddhalaisten taholta tulevia hyökkäyksiä on ollut ”aina”, mutta nyt niihin syyllistyvät myös hindut. Intiassa toimiva äärihindujärjestö RSS, joka on syyllistynyt kristittyjen vastaisiin hyökkäyksiin, on ulottanut työtään myös Sri Lankaan ja sen kautta äärihinduismi on saanut jalansijaa myös siellä.

Lisäksi uutta on NCEASL:n mukaan se, että yhä useammin kristittyjä vastustavat tahot saavat mobilisoitua koko kylän tai yhteisön kristittyjä vastaan. ”Hyökkäyksiä eivät johda enää ainoastaan ääriryhmät, vaan olemme huomanneet, että ääriainekset ovat onnistuneet vaikuttamaan kokonaisiin yhteisöihin ja johdattamaan väkivaltaisia joukkoja hyökkäämään rukoushuoneita ja kristittyjä vastaan.”

NCEASL:n asianajaja on nähnyt useita tapauksia, joissa kristityt ovat vastanneet anteeksiannolla ja jatkaneet eteenpäin, mutta myös monia, joissa kristityt ovat lannistuneet.

”Olen kohdannut useita pastoreita, jotka ovat olleet niin lannistuneita, että heidän seurakuntalaisensa ovat jättäneet heidät. Ainakin kaksi pastoria on lähtenyt maasta tämän vuoden aikana”, asianajaja kertoo. ”Se on ollut surullista. Toisaalta vaino on saanut seurakuntia myös kasvamaan, mutta jotkut seurakunnat ovat täysin hajaantuneet.”

Lähteet: Morning Star News, Marttyyrien Äänen lähteet

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print